måndag, juli 27, 2009

Skurkromantik, snutar och benhård image.

Nu läser jag nästa bok, den handlar om svensk maffia. Eller ja, maffia och maffia, det är ganska långt från det italienska originalet, men ändå. Att bara åka hoj och dricka sprit ihop, ta en joint å klämma på lite bröst är långt ifrån vad dom här gossarna sysslar med nu för tiden. Spännande läsning. Rekommenderas.

Varför lagar man vägen genom att hälla ut lättflytande olja och sen 2 skopor grus ovanpå? Ganska läskigt att komma i en kurva när det är reparerat på det sättet. Väldigt väldigt nära att åka av vägen och in i en villaträdgård... Hade kunnat bli skoj ändå, om jag klarat mig utan skador - staketet såg inte så hårt ut, det hade nog gett vika. Jag tänker mig som reklamen för Gevalia. Där stannar jag med framhjulet i en rosenrabatt, kallsvettig, med delar av staketet runt halsen, och så kommer Hon ut genom dörren... "Jag har precis satt på kafffe" åsså spelas "She drives me crazy , oooh ooooh..." i bakgrunden... hm... :-)

fredag, juli 24, 2009

Räjserpengar

Jag har läst färdigt om Salander & Blomkvist. Den där salander skulle jag gärna träffa nån gång, verkar vara en spännande typ som jag säkert skulle gilla. Har börjat läsa om snabba pengar, enkla stålar, snabba cash. Jens Lapidus skriver om några personer i Stockholms undre värld, sk. Stockholm Noir. Den lille bonnapäjken i mig undrar om det är den verkligeheten som vi har, eller är i snabbare takt påväg mot. Den skulle bli film tydligen. Glorifiering av kriminalitet - det är inget nytt, men känns mer äkta när det är på svenska. Bra eller dåligt? Hm..

Nu blir det hojen, grillad kyckling, en starköl, sova. Jag är dödstrött. Måste ha semester snart. Lär sova som ett barn vid 23. Vi ses på vägen. Det är jag som åker på en "candy red" Honda Dominator 650 med topbox, silverfärgad hjälm och blå-aktig jacka, och jag hälsar på alla jag möter på hoj. Alltid.

tisdag, juli 21, 2009

Det kom ett brev

Jag tycker om brev. När vi var i Tyskland med jobbet häromsistens så skickade jag inte mindre än 22 vykort. Vykort är nästan som brev. Det är skönt att få vykort - det känns som om det är lite mer värt än SMS. Jag gillar SMS oxå, men vykort är ju lite mer "Handarbete" och känns än mer lite seriöst. Dessutom tilltalas jag av att det tar så lång tid för ett vykort att komma fram - om man nu tycker att 2 dagar från centrala Tyskland till Västgötska slätten är långsamt...

Jag fick ett brev. Det var inte adresserat till mig, men jag skall publicera det här när jag fått tag i en scanner. Det är en mycket upprörd person som skriver.

Jag fick ett brev till - från Skåne. Det innehöll en utgåva av hembygdsföreningens (läs nedan) årskrönika, precis som utlovat, av min Skånska kontakt Ann-Marie. Jag skall återge valda stycken för er!

Tittade på hus i Väring igår, eller ja, strax utanför. Det var inget för mig. Storleken var helt okej, och jag har nog förlikat mig tanken att jag kommer att få bygga mig en verkstad - inte köpa ett hus med en redan klar. 545'000kronor skulle de ha för kåken, vilket jag tycker är rätt mycket pengar. Med nuvarande ränta kan jag låna över en miljon på min lön, själv, men går räntan upp med 3% så sitter jag snart på backen eller i en etta i Havstena igen kanske... hehe. Kram på er. Snart semester!

fredag, juli 17, 2009

Okonstlat och äkta

Ibland träffar jag sådär genuint äkta och okonstlade personer, sådana människor som sätter riktiga avtryck, sådana människor som jag funderar över vad de sagt och hur de är, långt efter att mötet är över. För ett par veckor sedan var jag i Skåne på en veteranmotorbegivenhet, där jag mötte en kompis som, lixom jag, gillar gamla maskiner, vad det än må vara. Vi har träffats via ett forum som avhandlar just traktorer.

Det blev en dagsresa, och jag styrde kosan hemmåt vid 18-tiden. 65 mil lite drygt - väl värt resan! Efter att portarna till hembygdsparken i Degeberga by stängt och alla utställare och besökare svalkade sig med en pilsner på sina respektive altaner eller i husvagnstält, bjöd min kompis mig på middag hos sin mormor. Det blev en middag att minnas, med en 80+ bondmora från Skåne, hennes dotter på 60+, min traktorvän på 40-nånting och hans son på kring 5 år. 4 generationer skåningar och en Skövdebo. I köket på en äkta skånsk bondgård.

De talade till mig som om jag vore deras gamla vän från länge tillbaka. Det var äkta och okonstlat och orolighet man kan känna när man skall möta nya människor (jag hade inte träffat någon av damerna förr, ej heller den lille gossen. Min traktorvän 1 gång tidigare) i nya situationer, försvann i samma ögonblick jag slog mig ned i köket. Samtalen rörde sig emellan det ena och det andra, och jag fick redogöra för hur lantbruk "på schlätta" bedrevs nu för tiden och även tillfället att berätta historien om höger och vänster på äkta "vässchötska". Tiden gick fort!

Efter middagen tog mormor min hand och sa till mig att jag absolut var tvungen att komma och hälsa på henne igen nästa gång jag kom till skåne, för det skulle jag ju snart göra, eller hur? Det spelade inte någon roll om barnbarnet (min traktorkompis) var med eller ej, hon skulle ha besök, så det så. Det var så trevligt när det kom folk från andra delar av landet och hälsade på.

Resan hem gick snabbare än resan dit. Jag funderade på hur världen skulle se ut om det fanns fler sådana där damer (och herrar), med samma raka, okomplicerade inställning till andra och som mötte sina medmänniskor med samma genuina intresse och respekt. Ja, då skulle det vara bra mycket trevligare här i vår tillvaro.

tisdag, juli 14, 2009

Hoj, Kilt och födelsedag

Skulle vilja ha en större hoj som man kan åka längre på. Lite snabbare, lite bekvämare, med insprutning, katalysator och ABS. Visst låter det gubbigt? ABS är nice som fan, speciellt på hoj.. de av er som bromsat stopp framhjulet i 80 vet vad jag talar om (japp, det har jag gjort). En CBF1000 är jag sugen på. Men va fan, jag skulle ju ha hus? Ska på visning den 20:e på ett hus utanför Väring. Det ska bli skoj.

I födelsedagspresent ger jag mig en resa till Glasgow som det ser ut - och där måste jag såklart skaffa mig en kilt!

Jag vet att jag har har sagt att jag ska ha födelsedagskalas när jag fyller 30, eftersom jag sa det när jag fyllde 25 och inte ordnade något. Jag vet inte vad det är, men det där med födelsedag är lite jobbigt. Jag tror jag har åldersnoja.

Det var en väldigt söt mattläggare här idag på jobbet. Hon behövde nummer till fastighetsskötaren så att de kunde stänga av brandlarmet. Jag mitt nöt gav henne såklart fastighetsskötarens nummer. DOH!

onsdag, juli 08, 2009

Pojken som slarvade med ordningen

Jag mitt klantiga elände till ordningssinnesbefriade människa... Fick för mig att börja läsa igen. Det är mycket behagligt, och det var ett par år sedan jag läste skönlitteratur. Hittade den här i bokhyllan på jobbet och mindes att 'folk' sa att den var bra. (Alla ska spela tennis, det är det nya nu.). Jag började läsa och när jag kommit in sådär en 240 sidor påpekade min favoritbibliotekarie att jag förmodligen skulle börja läsa del ett först... "Gött".

Igår var jag ute och gick 8 kilometer! Nu ska jag allt bli lite smalare igen. 100+ håller inte.

Nån som kan tipsa om trevliga resmål/ställen att se i Skottland?

måndag, juli 06, 2009

Taco monday ftw!

Alla ska ha en blog. Så är det. Och har man otur färgar man framhåret med henna som innehåller giftig färg. Det är inget skoj.
Det där är bara en av de saker vi diskuterar på våra Taco-måndagar. Det är en av veckans höjdpunkter tycker jag - god mat, mat i rätt tid, mycket mat och mat med vänner. Så borde alla ha det. Nu återstår disken i köket, 3 dagar matlåda med tacosrester och minst lika många dagars dåligt samvete för all glass jag ätit! Fy, jag som skulle leva nyttigare ett litet tag.

Snart är det höst igen. Jag kommer på mig själv att klaga. Vet inte hur många gånger jag har spytt galla över mina sura gubbar och tanter till grannar som bara klagar och är besvikna och bittra. Är det sommar ja då är det för varmt. Regnar det på sommarn ja då är det "(/&%#%/" svensk sommar som aldrig kan vara varm. Blåser det är det väl tusan att man inte kan vara ute för det är så blåsigt. Så, rätt vad det är, så hör jag mig själv tänka, eller säga, "det är väl fan va varmt det ska va, usch...". Pinsamt.
Jag tar hellre vilka blåsiga, regniga och överjävligt varma sommrar som helst - bara jag slipper sura gubbar och tanter.
Nej jag ska då aldrig bli sån!

söndag, juli 05, 2009

Dagen som försvann

I lördags hade jag tänkt göra massor med saker. Åka hoj, åka till Sjötorp (ja, corny, jag vet, men det var planen), gå på systemet, spela lite spel, snickra lite veranda och grilla/grogga. Ack, så blev intet. Istället blev det frukost, sova lite igen, åka till mariestad, få migrän, åka hem som värsta trafikfaran och sedan sova i nästan 13 timmar i sträck! Värsta attacken på länge.. Nåja söndagen blev bra iaf, jag hann både spela, snickra altan och städa lite.
Letade igenom lite bilder och hittade den här. Självporträtt kan man säga. Den är från motorhistoriska dagarna i Tibro. Sjysst motorevent för oss som gillar oljestänk och dieselavgaser. Soligt var det oxå. Det är skärmkantsmarkerare(?) på en Volvo Viking. En riktig lastbil. Låter som en, ser ut som en och heter som en. FH16? Vad hände med fantasin... "Viking", "Snabbe" & "Titan". Det är lastbilsnamn. På riktigt. Samma sak med mycket nuförtiden - påhittigt fantasieggande namn som förut slog an en känsla bara man läste det i en tidning, har bytts ut mot trista bokstavskombinationer. Som sagt, FH16... eller varför inte 95? Eller RX450H? Kom igen...
Behöver en ny mobiltelefon, min gamla har förlorat ljudkvalitén på MP3 (något jag har tillfälle att återkomma till senare denna vecka...) och den tappar plötsligt kontakten med alla nät rätt vad det är. Några tips? Jag kan tänka mig byta mitt fasta abonnemang (för närvarande cirka 150kr per månad i avgift + trafik) och mitt Telia kontant mot bara mobil - skrota fasta telefonen alltså.

fredag, juli 03, 2009

Bo vid vatten

Tog en bild av min kompis Sigge. Den blev rätt bra. Trevlig kamera jag har köpt! Trevlig liten gosse! Bo vid vatten - det är melodin! Jag letar efter hus, men det är inte det lättaste. Antingen är det lite för mycket pengar för min plånbok, eller så ligger det fel, eller så är det för mycket jobb innan det blir som jag vill, eller så ligger det för långt bort, eller... Igår åkte jag hoj långt och länge. 16 mil blev det till slut i sommarkvällen. Underbart! Har du inte hojkort så skaffa det, det kan jag inte upplysa om nog många gånger. Ta kort, köp en hoj och släpp lös. Det är nästan så det kan klassas in under själavård och "meningen med livet".

Kosan styrde jag mot Halna. Lagade nämligen Herr A Johanzons dator igår och hörde då talas om sjösättning av båt. Ett sådant företag måste ju naturligtvis beskådas, så jag rullade i makligt tempo mot Halna. På vägen dit passerar man Vassbacken (om man vill) vid Göta Kanal. Inte utan att man blir lite sugen på att åka kanalen! Mindes en resa ett grabbgäng gjorde för inte så länge sen med kanadensare genom Viken. Det skulle va skoj att göra om nu, såhär 12-13 år senare :)